Röstresurser

Boken “Röstresurser” av Anne-Monica Larsson har kommit i en ny upplaga (2012). Boken “Röstresurser” av Anne-Monica Larsson har kommit i en ny upplaga (2012).

Jag läste med stor behållning den första upplagan som kom redan 1998. Den nya upplagan är gjord med lika stor omsorg och är lika väldisponerad. Anne-Monica har endast gjort små förändringar. Boken är mycket förståelig, genomgående välformulerad och helt utan stavfel! Möjligen kunde några foton uppdaterats för att ge ett fräschare intryck.

“Röstresurser” är mycket användbar för lärare och andra som riskerar att slita på sin röst och få problem med talet. Även den som sjunger mycket (musiklärare!) kan ha stor nytta av bokens informativa bilder och röstövningar mm.

Några små funderingarI boken förekommer en uppgift om att kroppsspråket dominerar i kommunikationen människor emellan (se bild nedan). Procentsiffrorna på förhållandena mellan ord, röstklang och kroppsspråk kanske har förändrats sedan år 1998? Var kommer denna information ifrån egentligen? Jag har sett den på andra håll också, nyligen på en kurs om konflikthantering som vi hade på vår skola.

Informationen om språkljuden, hur rl, rd mm uttalas i olika dialekter och olika sammanhang, kunde gärna utökats med sj-ljud och annat. Ja, man kan ju ha många önskemål, men boken är lättläst, praktiskt inriktad och rekommenderas varmt till alla som talar mycket inför större grupper av människor.
./Sven Rydgård

Etiketter: recension sång