Smålands musikvaruhus

I tidigare nummer av Musikläraren har vi skrivit om några av de kvarvarande musikaffärerna som man gå in i och riktigt njuta bland noter och instrument. Den affär som beskrivs nedan är väl knappast av samma dignitet som Musikhug i Zürich med sina sex våningar instrument, cd, noter mm och som vi berättade om senast. Denna gång är det Smålands Musikvaruhus som får besök av Sven Rydgård.
Här kommer hans berättelse.


”Jag åkte med tåget från Alvesta till Nässjö. Där ville jag se Smålands Musikvaruhus som jag hört talas om i mycket positiva ordalag. Affären har ett namn som definitivt skapar förväntningar, kanske inte på ett småländskt Musikhug precis, men ändå…

Jag blev inte besviken. Namnet ”musikvaruhus” kan mycket väl motiveras av bredden på innehåll med allt från ovan nämnda blåsinstrument, reparationsservicen, nätförsäljningen på www.smalandsmusik.se och ett eget museum.

Först handlade jag lite (capo och sångboken Vinyl med mycket 50-60-talslåtar) av en äldre dam. Sedan fick jag träffa Östen Johannesson, affärens nuvarande ägare, som tog över firman efter sin far, som hette likadant, Östen J ”senior”. Han berättade bl a att musikaffären har funnits sedan år 1925 (drygt 85 år) och hette tidigare Nässjö Musikaffär. Man har en inriktning på blåsinstrument med hög kvalitet på service, reparationer, underhåll, tillbehör och försäljning givetvis. Det finns gott om trogna kunder i hela Sverige. Det är en stor andel postorder, försäljning på nätet men även en hel del direkt i affären, som jag hann märka under den stund jag var där. Men mest intressant är nog att det finns ett riktigt musikmuseum nere i källaren, mycket sevärt och trevligt med all nostalgi!

Man kan beundra många gamla instrument, affischer, noter och diverse prylar. Det var ett verkligt nöje att besöka Östen och hans affär!”
Sven Rydgård

Etiketter: reportage musikaffär