Decemberstämning

I boken ´”Decemberstämning” hittar du 25 enkla och nyskrivna sånger för advent, Lucia, jul – och fred. Några sånger har en hel del poppigt sväng, som t ex den första sången ”Tänd ett litet ljus” av Maria Furehill, andra är av enkel viskaraktär.
Den här boken passar bäst för den ålders-gruppen som tillhör mellanstadieåldern med tanke på både melodier och texter. Därför förvånar det mig att några av melodierna
rör sig en del under ettstrukna c, som t ex ”Den första snön” av Tina Herrgårdh.

Det är ju dock inget större problem
om man är van att transponera, så att det
passar unga stämband, eller om man enkelt
kan trycka på en ”transposeknapp”.
Ett par av sångerna kan säkert användas även för tonåringar, eller t o m en mindre
avancerad vuxenkör och några kan självklart läras ut på gehör till ännu yngre åldrar än de som går i mellanstadiet.

Boken är ett gott komplement till de traditionella sånger som sjungs vid den här tiden och de slarvfel som finns i boken har förhoppningsvis förlaget Isaberg upptäckt och åtgärdar snarast. Som exempel står det ”stärnfall” istället för stjärnfall i titeln till sång nr 11, och hela
refrängen saknas till Furehills ”Stjärnan ska lysa”. Dess värre måste även en del ackord vara felnoterade och det saknas något ackord i någon takt. Boken behöver med andra ord ytterligare en översyn innan jag tycker att man köper den.

Jag hoppas då att de också passar på att ändra typsnittet på titlarna till sångerna, efter-som det är lite svårläst och ibland lurar ögat att det står ä istället för a etc. Att titlarna är röda försämrar också läsbarheten, tyvärr.

Bra att det finns en cd till så att man snabbt kan skaffa sig en uppfattning om hur sångerna kan framföras. Dessutom hör man vilka ackord som är felnoterade. Inspelningarna håller god klass – även om sånginsatserna är lite blandade. Erik Mjönes fylliga basstämma gör sig finfint som tomtestämma!

Sammanfattningsvis tycker jag att den här sångboken platsar fint i samlingen av alla sånger man behöver fylla det tunga decembermörkret med – men låt Isaberg göra en ordentlig översyn av innehållet först.
Kristina Stenborg

Etiketter: recension sång