Gitarrsåklart 1

Med tanke på den enorma mångfalden  av gitarrlåtar mest skrivna i tabulatur  som ligger ute på nätet är det kul att någon vill satsa och skriva en nybörjarbok  i gitarr för melodi och ackordspel. Martti  Reineholm, till sin profession gitarrlärare  vid Kulturskolan i Skellefteå, har skrivit  boken med titeln” Gitarrsåklart 1 ”.
Boken vänder sig till elever från åk 3 och uppåt.  Ett fint hjälpmedel till låtarna är de ljudfiler som finns på Spotify för att underlät ta inlärningen. Isaberg förlag från Hestra  (tidigare Svensk Skolmusik AB ) ger ut  detta material . 

Personligen tycker jag att fysiska böcker  har ett stort värde med tanke på progressionen och den pedagogiska tanken som  ska föra eleven vidare till att lära sig spela  gitarr. Denna bok innehåller i huvudsak  notspel men även ackordspel. Notläsande  gitarrister är sällsynta.  

Sidorna präglas av tydliga och enkla instruktioner. Det börjar med 6:e e sträng  och går vidare till nästa sträng osv. Låtarna är i huvudsak Marttis egna och arrangemang av kända melodier, lite jullåtar. I slutet av boken blir det tvåstämmigt.  Författaren har också en ambition att lära  ut enkla musikaliska symboler, notvärden  samt gitarrens delar och historik . Boken  innehåller 56 sidor.  

Det finns dock lite att påpeka som jag  hade ändrat. Tryckfelsnisse har varit  framme ett flertal tillfällen; i första låten  som går i e-moll men har fyra förtecken.  I följande låtar: Spanien , Lunka på och  ”Blues är najs” har noterna E-durs förtecken men ackorden står i D-dur ovan för noterna. Jag förstår tanken men det  blir fel i notbilden. Eleven uppmanas att  sätta på Capo på 2:a bandet. Förvirrande  för eleven om man ska lära sig noter och  spela ackord i en annan tonart.  Det finns bättre sätt tycker jag men förutom det så har gitarrboken samman-fattningsvis ett fint pedagogiskt innehåll  främst för att lära sig noter och ackord för  yngre elever.  
Isaberg förlag har gjort en bra och tydlig  layout med flerfärgstryck. Jag hoppas och  tror att Gitarrsåklart 1 kommer att inspirera blivande notspelande gitarrister på  våra kulturskolor runt om i landet. De  behövs!! 
Martti R. har även gjort andra gitarrböcker för elever som har avancerat och  utvecklats inom notspel.

 Peter Stirner

Etiketter: recension