Scorecloud Songwriter

Företaget Doremir har tidigare presenterat appen Notysing för MR. Nu är de tillbaka med en ny produkt, ScoreCloud Songwriter. Med flera banbrytande AI-tekniker kan programmet skapa Lead Sheets från inspelningar, och karaokebakgrunder till repetitioner och framföranden. Musikläraren pratar med Johan Ronström, Produktägare för ScoreCloud Songwriter.
Hej Johan. Ni har redan notskrivningsprogramet ScoreCloud Studio och utbildningsappen Notysing på marknaden, hur kommer det sig att ni nu släpper en helt ny produkt?

- Vi på Doremir letar hela tiden efter nya sätt att använda vår teknik, som i grunden handlar om att tolka spelad musik. Vi ser också behovet av mer specialiserade produkter där vi kan hjälpa till att snabbt och enkelt få fram det man behöver utan att behöva ge sig in i en stor
notskrivningseditor eller en hel DAW.

Och då blev det en produkt för songwriters?
- Med allt nytt som händer inom AI så har sådant som vi förut trodde var omöjligt blivit möjligt. Vi har lyckats göra en banbrytande funktion för att separera ut sången från kompet i ljudinspelningar med hög kvalitet. Det gör att vi kan notera sångmelodin som en egen stämma, och sedan plocka ut ackordssymboler från kompet. Ett lead sheet helt enkelt!
När vi sedan även lyckades få till transkribering av sångtext på engelska, insåg vi att vi kan göra en streamlinad leadsheet-produkt.

Vad är då ScoreCloud Songwriter?
- I grunden kan du spela in i en mikrofon och få ett automatisk lead sheet med melodinoter, ackord och sångtext. Sedan är det en editor där du kan redigera din not, lägga på trummor och fler kompstämmor, visa grepptabeller, transponera, ändra uppspelningsljud med mera.
Det är en produkt specialanpassad till att på några minuter ta fram sångnoter, ackordsblad, lead sheets från inspelningar.

Kan den skriva ner ett lead sheet på vilken inspelning som helst alltså?
- Nja. Det är gjort för att sjunga och kompa på ett instrument, till exempel gitarr eller piano. Det funkar dock mycket bättre än väntat på producerade spår, även med trummor. Problem kan uppstå när det mycket effekter, som reverb eller eko eller med stråkar och konstiga
syntljud. Om det är många sångstämmor samtidigt blir det också svårt att avgöra vad som är melodin. Annars är det mest inspelningskvaliteten som avgör, mobilinspelningar och hårt komprimerade mp3-filer är svårare att tolka än om du använder en USB-mikrofon. Men ofta går det att fixa även ett lite sämre resultat med lite redigering.

Lead sheets alltså. Är detta speciellt bra för musiklärare?
- Programmet var från början tänkt till singer-songwriters, men vi har sett att det är väldigt användbart även för musiklärare. Man kan snabbt ta fram kompskisser och sångnoter till lektioner, rep och konserter, dels genom att spela låtar du kan in i programmet, men även genom att importera ljudfiler för att planka låtar. Programmet har också använts till annat
vi inte tänkt på från början. Då man kan separera ut kompljud utan sång så kan man enkelt skapa karaoke-spår i olika tonarter och tempi som man kan exportera och ha som bakgrund till framföranden.

Hur har mottagandet varit?
- Vi hade ett större betatest runt sommaren där användare från våra andra produkter hjälpte oss testa och hitta problem. När vi sedan släppte programmet har vi sett att det fungerar väldigt bra på en stor bredd av låtar. Det är alltid intressant att se vad programmet används till på riktigt, utanför testlabbet. Bredden är större än vi förväntat oss, vilket är kul!

Hur får man då tag i detta?
- Just nu finns ScoreCloud Songwriter endast för Mac, men vi jobbar hårt på både Windows-version och för iPad. Man kan ladda ner programmet från hemsidan, och vi har en 10 dagars gratis testperiod. På hemsidan finns också exempel och instruktionsvideos där jag går igenom redigering och annat.