Barnens Sångbok


Det finns många barn och det finns många sångalster för barn. Det första som vi tänker på är ”Sjung med oss, mamma”. Detta var en serie av nio sånghäften som Alice Tegnér gjorde mellan åren 1882 och 1934. Om vi minns rätt så samlades de bästa av dessa sedan i en orange sångbok, som användes tillsammans med de yngre barnen under långa tider!

Nåväl, för handen ligger nu Barnens sångbok, Notfabriken. I denna finns 38 barnvisor, de flesta välkända men också några nyare. Representerade med ”melodik, text och ackord” är, utöver de traditionella, barnvisepärlor av kända kompositörer som Alice Tegnér, James Hollingworth, Lennart Hellsing, Georg Riedel, Kerstin Andeby och Jujja & Thomas Wieslander. Boken har ett lockande yttre och det inre är inte mindre angenämt, härligt ljust och akvarelligt illustrerat av Gabrielle Frödén. Det finns dock några sidor som hade tjänat på att vara ljusare, vita noter på svart botten känns annorlunda och svårläst.

Det som kanske glädjer oss mest är att dessa sånger för små och stora barn också finns som ljudande exempel ”på nätet”.Barnens sångbok bygger på inspelningar i albumet ”Nån av varje sort” med Adolf Fredriks Musikklasser. En fröjd är att titta på videoinspelningarna av rörelsesångerna. Vad vore musiken och sångerna utan ”nätet”. Så visst, vi kommer garanterat ta ett av barnbarnen och krypa upp i soffan, sjunga, bläddra och njuta....länge, länge.

Etiketter: recension sångbok