Dirigering och ensembleledning

En heltäckande guide för dirigering och ensembleledning: 
Örjan Fahlströms bok Dirigering & Ensembleledning inleds med
stycket “Denna bok riktar sig till dig som är nyfiken på grunderna i dirigering och ensembleledning”, och det stämmer verkligen, men den riktar sig också till den som vill fräscha upp minnet från dirigeringslektionerna eller som vill bredda sin repertoar. Det är en allomfattande inlärningsbok som tydligt går igenom bl.a. dirigeringens funktion och användningsområden,
slagmönster med tillhörande takteringsövningar och förberedelser och tips för ensembleledaren.

Det är tydligt att Örjan Fahlström har mångårig erfarenhet som lärare vid Kungliga  Musikhögskolan i Stockholm. Upplägget är noggrant och pedagogiskt och följer den som praktiserar övningarna genom varje steg i processen.

Du presenteras för bakgrund, förberedelser och tips inför de olika momenten, och tillhörande sammanfattandechecklistor gör det solklart för dig hur du skall gå till väga. I den överspännande bågen så blir du väl förberedd genom de grundläggande principerna och slagmönstren som introduceras i början av boken, för att sakta men säkert kunna implemen-
tera de kunskaper du tillskansat dig vid bokens mer och mer komplexa exempel.
Mot slutet av boken får du även tillgång till tips om partiturstudering och repetitionsarbete.

De illustrerade slagmönstren i boken är exemplariska. Det enda jag eftersöker mer av är fler slagfigurer för vänsterhänta. Framförallt när de grundläggande mönstren presenteras, då jag själv får spegelvända dem i huvudet innan jag utför dem.

Sammanfattningsvis är detta en mycket pedagogisk och heltäckande instuderingsbok fylld av kunskap och nyttigheter för dig som vill introduceras för, eller fördjupa ditt, dirigerande och ensembleledande.

Örjan Fahlströms samlade erfarenheter som konstnärlig ledare och dirigent för prominenta ensembler som Norrbotten Big Band, Frankfurt Radio Big Band och som professor vid Kungliga Musikhögskola resulterar i en bok som fungerar för den som vill börja med dirigering men
också som ett utmärkt undervisningsmaterial för elever och studenter på olika kunskapsnivå.
Gabriel Stenborg

Etiketter: recension